maanantai 17. maaliskuuta 2014

Haluatko oppia espanjan kielen nopeasti?Mikäli sinua kiinnostaa espanjan kieli tai haluat oppia puhumaan sitä mahdollisimman nopeasti tai muuten vain espanjan kielesi on ruosteessa ja vaatii vähän ehostusta, niin tästä kirjoituksesta sinulle selviää, kuinka voit nopeasti oppia espanjan kielen niin, että se ei enää koskaan unohdu (monien muiden unohtumattomien asioiden lisäksi)! Pohjaltaan tämä kirjoitus sopisi myös muihin kieliin, mutta tässä on keskitytty vain espanjan kieleen.

Vastaus kielen oppimiseen nopeasti on helppo: Mene sinne mistä kieli on lähtöisin.

Mikä voisikaan olla parempi tapa oppia kieltä, kuin mennä sinne missä sitä on pakko käyttää - maahan, jossa virallisena kielenä on espanja. Tässä kirjoituksessa tarkastelen Lappeenrannan teknillisen yliopiston vaihtoyliopistotarjontaa maissa, joissa ei voi välttää espanjan kielen käyttämistä.

LUT:n tarjoamiin espanjan kielen oppimista tukeviin vaihtokohteisiin kuuluvat elävä ja monipuolinen Espanja sekä Etelä-Amerikassa sijaitsevat eksoottiset kohteet Chile ja Argentiina. Euroopan ulkopuolisiin vaihtokohteisiin voi yliopiston hakupolitiikan perusteella hakea vasta toisella vuosikurssilla, joten tämän takia espanjan kielen nopeasta oppimisesta kiinnostuneiden ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoiden kannattaa suunnata nokka kohti Espanjaa.

Espanjan vaihtokohteet

Espanjassa vaihtoyliopistojen määrä on suuri ja sinne voi hakea vaihtoon jo ensimmäisenä opiskeluvuotena. Sieltä löytyy vaihtoyliopistoja melkein kaikista suurimmista kaupungeista, kuten Madridista (pääkaupunki), Barcelonasta, Valenciasta, Bilbaosta, Sevillasta ja Zaragozasta. Näiden lisäksi vaihtoehtoina on myös kohteet pienemmissä kaupungeissa Granadassa ja Oviedossa. Alla oleva kartta havainnollistaa Espanjan vaihtoyliopistojen sijaintia. Saat itse googlettaa mikä kaupunki sijaitsee missäkin. Samalla, kun olet kirjoittanut kaupungin googleen, niin katso myös kuvat kaupungista ja ihastu. Jokaisella kaupungilla on jotain mitä ei ole toisella kaupungilla ja mikään kohde ei ole huono valinta.

LUT:n tarjoamat vaihtoyliopistot Espanjassa

Kaikissa Espanjassa sijaitsevissa yliopistoissa on pääsääntöisesti espanjankielinen opetus, mikä espanjan kielen oppimisen kannalta on hyvä asia. Tämä toisaalta vaikeuttaa kurssin sisällön ymmärtämistä, mutta vaihtoonhan mennään hakemaan kokemuksia ja oppimaan kieltä, joten tämä on sivuseikka. Sisällön oppimiseen voi kulua paljon aikaa, joten voin suositella valittavaksi vain sellaisia kursseja, jotka eivät ole kovin monimutkaisia, kuten kaikki peruskurssit tai kulttuuriin tutustumiskurssit.

Etelä-Amerikan vaihtokohteet

Etelä-Amerikassa taas on tarjolla vain kaksi yliopistoa. Toinen yliopistoista sijaitsee Chilen rannikolla Valparaisossa ja toinen Argentiinan pääkaupungissa Buenos Airesissa. Etelä-Amerikassa tarjolla olevat vaihtokohteet ovat bilateraalisia sopimuksia, joka tarkoittaa sitä, että Erasmus-vaihdossa ollut opiskelija voi hakea myös näihin kohteisiin. Chilessä oleva vaihtokohde on tarkoitettu vain tekniikan opiskelijoille ja opetuskielenä on espanja. Argentiinan kohteeseen taas voivat hakea kaikki tekniikan, kauppatieteiden ja tuotantotalouden opiskelijat ja siellä opetuskielenä on englanti. Argentiinan vaihtoyliopistossa on tarkoitus suorittaa 30 opintopisteen Doing Business in Latin America -ohjelma. Lisätietoja kyseisestä ohjelmasta saat tästä linkistä.

Omien kokemuksien pohjalta voin kertoa, että ei kannata kuluttaa arvokasta aikaa kurssien sisältöjen pänttäämiseen neljän seinän sisällä, vaan mene ulos ja näe, koe, tunne unohtumattomia asioita, jotka tulet muistamaan lopun elämääsi. Tutustu paikallisiin, juttele tuntemattomille, osallistu opiskelijatapahtumiin, hanki kavereita, aisti paikallista elämää, nauti ja iloitse. Koe mahdollisimman paljon asioita äläkä hukkaa aikaasi, koska vaihtoaika on ohi ennen kuin huomaatkaan. Lisäksi, jos toimit näin, niin Suomeen palatessasi osaat varmasti puhua espanjaa.

Vaihto sopii kaikille ja suosittelen lähtemään vaihtoon mahdollisimman aikaisin, koska silloin on todennäköisempää, että kerkiää vielä toiselle vaihtokierrokselle ennen koulusta valmistumista ja työelämään siirtymistä.

Lista vaihtoyliopistoista:

Espanja:
·         Universitat de Barcelona
·         University of Deusto, Bilbao
·         Universidad de Granada
·         Universidad Rey Juan Carlos, Madrid (Englanninkielinen opetus)
·         Universidad de Oviedo
·         Universidad Politécnica de Valencia (Myös englanninkielinen opetus)
·         Universidad de Sevilla
·         Universidad de Zaragoza

Chile:

Argentiina:
·         Universidad Argentina de la Empresa (Englanninkielinen opetus)
o   Ohjelman tiedot: Linkki

Lisätietoa LUT:n vaihtoyliopistoista saat tästä linkistä.

Teksti: Jarmo Tahvanainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti